Jaarverantwoording Zorg

De laatste jaren hebben zorginstellingen het ontzettend druk. Echter blijft de boekhouding van groot belang en is het noodzakelijk dat deze op orde is. Een Jaarverantwoording Zorg indienen zal dan ook moeten gebeuren. Maar wat is een Jaarverantwoording Zorg? En waar moet je allemaal rekening mee houden?

De laatste jaren hebben zorginstellingen het ontzettend druk. Echter blijft de boekhouding van groot belang en is het noodzakelijk dat deze op orde is. Een Jaarverantwoording Zorg indienen zal dan ook moeten gebeuren. Maar wat is een Jaarverantwoording Zorg? En waar moet je allemaal rekening mee houden? Geen zorgen! Wij kunnen dit allemaal voor je uit handen nemen.

Zorginstellingen die declaraties indienen bij de overheid, moeten elk jaar een Jaarverantwoording Zorg indienen. Het doel van dit document is inzicht te geven in de uitvoering van de juridische overeenkomst. Hierin staat onder andere beschreven welke activiteiten er zijn uitgevoerd en hoeveel klanten hier gebruik van hebben gemaakt.

Wanneer er sprake is van een juridische overeenkomst, dan is het verplicht om jaarlijks een Jaarverantwoording Zorg in te dienen. Doorgaans is de deadline voor het indienen van deze jaarverantwoording 1 februari. Als zorginstelling ben je hiervan op de hoogte gesteld door het Zorginstituut Nederland (ZiN).

De Jaarverantwoording Zorg bestaat uit twee delen:

  • het invullen van vragenlijsten in DigiMV
  • het aanleveren van de jaarrekening en een accountantsverklaring.

Vragenlijsten in DigiMV

Als zorginstelling ontvang je van het Zorginstituut Nederland (ZiN) een inlogcode voor het Digitaal Meldsystemen Portaal (DigiMV). Hier kun je de vragenlijsten invullen die nodig zijn voor de Jaarverantwoording Zorg.

Jaarrekening en accountantsverklaring

Daarnaast moet u ook de jaarrekening en een accountantsverklaring aanleveren. Deze stukken kunnen worden aangeleverd in DigiMV of op papier. Wanneer je kiest voor papier, moet je de stukken naar het Zorginstituut Nederland (ZiN) opsturen.
Het is belangrijk om te weten dat de Jaarverantwoording Zorg een juridisch document is. Dit betekent dat er consequenties aan verbonden kunnen zijn wanneer deze niet correct of tijdig wordt ingediend. Daarom is het van groot belang dat u als zorginstelling ervoor zorgt dat de Jaarverantwoording Zorg correct en tijdig wordt ingediend.

Is vereenvoudigd verantwoorden mogelijk?

Voor kleine zorgaanbieders is in sommige gevallen vereenvoudigd verantwoorden mogelijk. Wanneer je aan de voorwaarden voldoet, hoef je geen volledige Jaarverantwoording Zorg in te dienen. De voorwaarden hiervoor staan beschreven op de website van het Zorginstituut Nederland (ZiN).
Indien u als zorginstelling gebruik wil maken van de vereenvoudigde jaarverantwoording, dan moet u dit minimaal drie maanden voor het einde van het boekjaar doorgeven aan het Zorginstituut Nederland.

Advies over jaarverantwoording zorg door een boekhouder

Passend advies voor de jaarverantwoording zorg is van groot belang. Wanneer deze niet op orde is, kan dit grote juridische gevolgen hebben. Wij raden daarom aan om je boekhouding en jaarverantwoording zorg uit te besteden aan een ervaren boekhouder. Op deze manier bent u verzekerd van passend advies én weet u zeker dat alles correct wordt ingediend.
Bent u benieuwd naar wat wij voor jou kunnen betekenen? Neem dan contact met ons op. Wij helpen u graag!

Contact opnemen